7 Mayıs 2013 Salı

KİTAP ÖZETİ: "İNSANLIĞIN YILDIZININ PARLADIĞI ANLAR"

Kitap Özeti: 

"İNSANLIĞIN YILDIZININ PARLADIĞI ANLAR"  Stefan Zweig

   Bir öneriyle başladım kitaba. Zweig'i daha önce duymuştum, Freud hayranlığı ve çarpıcı anlatımıyla. Kitap boyunca tarihten önemli kesitlerin ince ayrıntılarına giriyor ve o önemli kararları veren kişilerin düşüncelerini tarifliyor.
    Pasifik kaşifi Balboa'nın hazin sonunu girizgah yapmış yazar. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul fethini ise savaş öncesi hazırlığı da aktararak devam ediyor. (dev topların Edirne'den getirtilmesi ayrıntısı ortaokulda öğretilen cinsten değil) Fransız ulusal marşı "La Marseillaise"nın öyküsünü dinamik bir yazına dönüştürüyor. Waterloo ve Eldorado'nun keşfiyle davam eden Zweig, daha sonra İngiltere ile Amerika arasına Atlas boyunca ilk telefon hattı çekilmesini çok cazip şekilde sunuyor okuyucuya. Sonlara doğru, ömrünün son deminde pasif olmakla suçlanan Tolstoy'un 83 yaşında kendi iç hesaplaşmasını psikolojik roman tadıyla aktarıyor. Güney Kutbunun keşfini ve ondan sonrasında Lenin'in darbe öncesini anlatan yazar kitabını sonlandırıyor.
    Zweig'in 1927'de bu kitapta olayları aktarırken verdiği veriler, tarih kitaplarında bulunamayacak cinsten. Kitap boyunca bir kere bile tekrara düşmemiş. Tarihsel analizi psikolojik gerilime çevirebilen yazar, biyografideki ustalığını kullanarak ölümsüz bir eser yaratıyor. Bir tarih yazısında en zor olan objektif kalabilmektir, yazar bundan da tam puan alıyor.
   Peki ne zaman okunmalı bu kitap? Hazırda kitabınız yoksa, "veri gelsin de ne olursa!" diyorsanız, objektif tarihseverliğinizle bir çırpıda okuyacak, öğrenecek ve öğreteceksiniz. İyi okumalar...

Share:

2 yorum:

  1. Önerinizle başladım ve bir günde bitirdim. Gerçekten teşekkürler, son zamanlarda okuduğum en öğretici kitaptı.

    YanıtlaSil
  2. Veri gelsin de ne olursa... Gülümsetti.

    YanıtlaSil

Scroll To Top