22 Nisan 2013 Pazartesi

SEN AYDINLATIRSIN GECEYİ

SEN AYDINLATIRSIN GECEYİ

" Yarayla alay eder yaralanmamış olan. 
Bak nasıl da sararıp soluvermiş tanrıça kederlerden.
Sen çok daha parlaksın çünkü...
Sen tüm göklerdeki yıldızların ilki,
Sen aydınlatısın geceyi." 




     Siyah beyaz, sıradan bir kasabanın, sıradışı insanlarının, sıradan hikayesi...

     Herkesin birbirinden farklı sıradışı özelliklerinin olduğu, bu durumun sıradan kabul edildiği bir kasabada geçiyor film. Daha ilk sahnelerde filmin ana karakteri Cemal, anahtarlarını evde unutuyor ve bunu almak için gayet doğal bir şekilde evin duvarından geçip anahtarını alıp geri dönüyor. Bu durumu, hollywood süper kahraman filmlerindeki gibi gürültülü bir gerilim müziği eşliğinde, duvardan geçme sahnesine filmin bundan önceki en az 10 dakikasını hazırlayıp, bunu bir mucize olarak seyirciye sunmuyor yönetmen, sizin de her gün yaptığınız kapıdan eve girme eylemi kadar doğal bir şeymiş gibi sunuyor bu durumu izleyenlere. Her karede farklı bir sıradışı insan filme dahil olup, filmin sıradan akışını etkilemeden sıradan hayatına devam ediyor. Herkesin farklı kişiliğe sahip olması kadar doğal karşılanıyor bu durum filmde. Köy kahvesinde okey oynayan dört insanın da süper kahraman olduğunu ve günlük dertlerden başka dünyayı kurtarmak gibi bir dertleri olmadığını, üstelik ege şivesiyle herhangi bir ege kahvesinde okey oynayan dört amcadan duyabileceğiniz bir muhabbet çevirdiklerini görüp, bu garip durumun doğallığına inanmanızı, "neye sıradışı der ki insan" diye bir an düşünüp, hayal gücünüzü kalıplardan kurtarıp, zihninizi özgür bırakmanı sağlıyor yönetmen. 
    Filmin en keyifli sahnelerinden bazıları da, arkada çalan, aynı zamanda Sukkar Banat filminin de film müziği olan, Mreyte ya Mreyte” ve Mehmet Erdem'in yorumladığı “Sevmek İçin Yaratılmış Gözlerde Yaşlar Niye” şarkıları eşliğinde, Cemal'in motoruyla tozlu kasaba yollarında ilerleyişinin şiirsel görüntüleri oluşturuyor.

    Filmin akışı içinde bir köylünün özelliğinin de ölümsüzlük olduğu anlaşılıyor ve ölümsüz olan bu köylü “ne yaparsan yap ölmeyeceğini bildiğin zaman artık seni engelleyen birşeyin kalmadığı ve bunun sonucu olarak da değer yargın, doğrun, yanlışın kalmadığı” şeklinde yakınıyor. Bu cümle aslında "The Man From Eart" gibi tadı damağımızda kalacak bir film ortaya çıkarabilecekken, yönetmen filmin sıradan atmosferine zarar vermemek için konuyu tadında bırakıp sıradan akışa devam ediyor.

     Çok başarılı kamera ve ışık kullanımı ile filmin doğa üstülüğünü basitçe yansıtmayı başaran yönetmen, siyah beyaz film çekmenin tüm sanatsallığını da sonuna kadar kullanıyor.

     Celal Tan Ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi filmiyle absürd sinemaya başarılı bir örnek sunan Onur Ünlü, Sen Aydınlatırsın Geceyi filmiyle de bu alanda zirvede olduğunu kanıtlamış görünüyor.

    Sen Aydınlatırsın Geceyi filmi, yönetmenin kararıyla sinemalarda gösterime girmeyecek. Bu nedenle, her an her yerde özel bir gösterimle karşınıza çıkabilecek olan bu filmi eğer yakalarsanız asla kaçırmamanızı tavsiye eder, aydınlık geceler dileriz sevgili Hyposapiens okurları...





Share:

8 yorum:

  1. pazar günki gösterime gidebilen şanslı insanlar arasındaydım. mreyte ya mreyte diye diye dolanıyorum ortalıklarda. nasıl bir yakışmasıdır bu müziğin bir filme..

    YanıtlaSil
  2. insan endişeden yaratılmıştır...

    YanıtlaSil
  3. onur ünlü nün geleceği var mı noc

    YanıtlaSil
  4. kesinlikle dengezen.. o sahnelerin tekrarı beni hafif de olsa rahatsız etmişti filmde fakat onur ünlü o ritüeli bilerek yaptığını, bu tekrardan yararlanarak gidişatı durağanlaştırdığını söyleyince ben de hak verdim gerçekten...

    YanıtlaSil
  5. geleceği ne bakımdan var mı o da önemli sevgili yusuf.. gişe yapıp, ün kazanmak bakımından geleceği bence yok ama başarılı absürd yapımlar yapmak bakımından geleceği çok parlak..

    YanıtlaSil
  6. Filmi izlememiş olanlar için 'spoiler' içermiyor mu?

    YanıtlaSil
  7. spoiler'in kralını içeriyor hem de. kimseye zorla da okutmuyor tabi nocturne arkadaş

    YanıtlaSil
  8. Sensiz sabah olmuyor, uyanıyorum ansızın...
    Sensiz gün doğmuyor, ah yalnızım çok yalnızım...

    YanıtlaSil

Scroll To Top