22 Mayıs 2012 Salı

Gezilecek Yerler4: Yeni Zelanda

   GEZİLECEK YERLER

   4-Yeni Zelanda

   Bugün sizlere dünyanın uzak bir noktası, Yeni Zelanda'yı anlatacağım. Bu ufak, şirin, sevimli ülke Mikronezya, Polinezya denince ilk akla gelmesi gereken Cook tarafından keşfedilmiştir. Dünya'da kritik herhangi bir yol üzerinde bulunmadığı için çok fazla da sömürgeye uğramamış, doğası kısmen korunan bir bölge.
Yeni Zelanda'nın dünyadaki konumu
    Ne yazık ki pek çok kişi bütün dünyada haziran yaz, aralık kış olarak düşünüyor. Oysa ki güney yarıkürede bulunan Yeni Zelanda, Avustralya, Brezilya, Arjantin gibi ülkeler görmezden geliniyor. Anlayın kardeşim; burada yaz deyinde aralık düşünülür.Önce onu bi anlatayım.
   Günümüz modern insanının oluşumunu inceleyen bilim insanları, mutlaka Gine Adası ve Yeni Zelanda'ya uğramışlardır. Günümüz modern insanı -homosapiens- in Yeni Zelanda'da ve ötesindeki Okyanusya'da yaşıyor olması buraya göç etme başarısını göstermeleri açısından bir hayli önemlidir. Ayrıca Altay Dağları'nda bulunan Denisova İnsanlarının DNAlarının aborjinlerle uyumlu olması da ayrı bir enteresanlık. Buraya göç ettiği düşünülen Denisovalıların tahmini göç yolu üzerindeki Çin'de hiç örneğinin olmaması da çok garip sevgili HypoSapiens okurları. Denisova da kimdir derseniz, son zamanın keşfi olan, homosapiensten ayrı gelişen ve soyu tükenen bir insansı ama zamanın homosapienslerine ya da Avrupalı neandertallere gen aktarmış olma ihtimali var. Zaten modern insanın okyanustaki adalara gelip yerleşmesini daha sonra ele alacağız.
İnsanın evrimi
   Yeni Zelanda hakkında bir diğer bilgi de JRR Tolkien'in meşhur kitabı Yüzüklerin Efendisi filminin çekimlerinin burada yapılmasıydı. Yönetmen Peter Jackson Matamata isimli bölgenin ortaçağ Avrupa'sını yansıttığı ve alçak tepeleriyle hobbitlerin yaşam alanını andırdığını söylemiştir. Aynı zamanda filmin çekim maliyeti de ABD'den daha düşüktü. 2012'nin sonunda sinemalara gelecek olan Hobbit filmi de yine burada çekiliyor.
Matamara Bölgesi - Hobbit film seti
    Yine bu dünyanın güneyindeki adada 1 kişiye yaklaşık 10 koyun düşmekte. Adamlar akıllı; hiç bir ticaret yolu üstünde değiller, hemen hemen hiç enerji kaynakları yok, turizm desen LOTR ile para kazanmaya başladılar. Ama gelirleri güzel, insanlar mutlu. İnsan ve devlet yönetiminin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortada. Yoksa maymundan gelip maymuna gideceğiz.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

Scroll To Top