26 Mayıs 2012 Cumartesi

Gezilecek Yerler5: Baykal - Gobi - Kamçatka

   GEZİLECEK YERLER

   5- Baykal - Gobi - Kamçatka

   Bugün bir ülke yerine bir coğrafi yol belirledim. Önce dünyanın en enteresan gölü Baykal'a gideceğiz. Sonra unutulan çöl Gobi'de yol alacağız. Sonrasında ise Kamçatka-saklı cennet- bizleri bekliyor.
   Baykal Gölü Dünya'nın en büyük tatlı su deposu. En sıcak döneminde bile suyun sıcaklığı yaklaşık 10 derece. Aralık gibi donan göl mayısa kadar bu şekilde kalıyor. O zaman burası donmuş ,salla burayı derseniz çok yanılırsınız. Tatlı suyla dolu olduğundan bilimin maksimum yaptığı şu dönemde bile tam olarak ekosistemi bilinemiyor. Tamamen Baykal'a has pek çok canlı var, en çok dikkat çekeni ise kendine has Baykal foku olması. Derinlik ortalama 1637 metre ki bu bir rekor. Gölün tabanında tam 7 km.lik bir tortu tabakası olduğu söyleniyor. Tabandaki plakaların birleşim yerinde olsa gerek. Doğaya düşman Los Angeles manyaklarının bile ilgisini çekecek sade, sessiz, keşfedilmemiş bir yer Baykal.
Baykal Gölü
   Buradan biraz güneye inelim ve Moğolistan çadırlarına girelim. Burada esrarengiz Gobi Çölü'nde kumul tepeline bakalım ve kızıl güneşin batışını seyredelim. Aslında öyle çokta kum yok burada. Sahra'ya kadar uzaklaşmayın hemen. Biraz Konya Ovası, biraz çekik gözlü Cengiz Han'dan akrabamız moğol kültürü kattınız mı Gobi oluşuverir gözünüzde. Bir de burası hakkında değişik korkular var. Vay efendim neymiş çölde insan yiyen solucanlar varmışta, vay efendim neymiş insanlar enerji olmuş iletişim kuruyormuşta. Siz sadece güneşin batışını seyredin burda. Heyecan arayanlar pasta geçebilirler aslında.
   Gobi'den Kamçatka'ya geçeceğiz ama Mançurya'dan geçmek zorunda kalabiliriz. İsteyen Ulan-Bator'dan uçakla geçer Kamçatka'ya, ya da verirsin pasaportu Çin'e, sonra Mançurya bozkırlarında kurarsınız çadırınızı. Tabi eğer gelirseniz eski işgal şehri Harbin'e de uğramalısınız.
Kamçatka uydu fotoğrafı
   Şimdi Kamçatka'dayız. Dev gibi bir yarımada, sadece 300.000 nüfus. Rusya'ya bağlı, Japonya'nın kuzeyinde, ortalama sıcaklık -27 derece. Ama güzel! Bir somon balığı var, bir de bunları yiyen ayıları. Arada sırada bu ayılar insan yiyorlar ama sanırım bu olasılık Bursa'da bir maganda kurşunundan ölmeye göre daha zayıftır. Yeni şekillenmekte olan, volkanik faaliyetin eksik olmadığı bir yer olduğu için çok şiddetli depremler olabiliyor. Baharda eriyen karların coşturduğu ırmaklardan akan su; temizden daha temiz, hiç bir kimyasal bulaşmamış, sade ve huzurlu. Ne alttan geçen metronun vibrasyonu, ne üstten geçen uçağın sesi, ne de insanların bayağı konuşmaları var burada. Doğa ve sen.
Kırmızı çember: Baykal ve Gobi -- mavi çember: Kamçatka -- Yeşil çember: Mançurya
   Gitmek için ise zaten Rusya'ya vize yok, Moğolistan'ı hallettiniz mi tamam bu iş.
   Dünya'nın gizli kalmış köşelerini yazmaya devam edeceğim.
   Bizimle kalın, mutlu kalın...
Share:

3 yorum:

Scroll To Top