13 Mayıs 2012 Pazar

Farklılık nedir?

HAYATA DAİR SAÇMALAMACALAR VOL6:

Farklılık nedir?

Neden bu kadar farklı ki insanlar? Farklı olmak kötü mü?
 
En başından başlayalım hikayemize. Daha yer kabuğunun soğumadığı zamanlardı. Havada boğucu bir kronik yaz sıcaklığı vardı. Balkanlardan gelen soğuk hava dalgaları, daha yurdu etkisi altına alamamıştı. Mangal geleneğini henüz yerleşmemiş olduğu için, o kadar ateş boşa yanmaktaydı. Kundurasının topuğuna basan, beyaz atletli, çizgili pijamalı, göbekli, bıyıklı amcalar bu sıcak havalarda pazarları mangal yapamamanın verdiği kederi ve evrim basamağında nerede yer alacaklarının henüz belli olmamasının gerginliğini yaşamaktaydılar. Çok geriye gittik galiba. Biz onları bu gergin bekleyişin içinde kaderlerine terk edip, asıl mevzumuza gelelim. Hikeyeyi biraz ileri sarıyoruz ve kendi doğumlarımıza geliyoruz. Biraz sonra aileniz çocuk yapmaya karar verecek ve ilk hücreleriniz yer yüzüne inmeye başlayacak. LOADİNG %0,0000001(tahmini süre 40 hafta). Evet sevgili okurlar, o anı hatırlayanınız var mı? Ya da o an bilinci yerinde olanınız? 18 yaşına kadar toplum sizi bilinçsiz kabul ederken, “ben o an irademi kullanabiliyordum” diyeniniz var mı? Yok mu? Çok garip. Oysa milyonlarca insan biliyorum ben böyle olduğuna inanan. Zengin olarak mı, yoksa fakir olarak mı hayata başlayacağına, hangi ailede doğacağına, herhangi bir engelliliğe sahip olup, olmayacağına, dünyaya geleceği coğrafyaya, milletine, hatta ve hatta dinine karar veren insanlar biliyorum ben. Öyle şey olmaz mı diyorsunuz? Hepsi şans mı bunların? Eğer şans olsaydı bu kadar ateşli savunulur muydu kendi seçimin olmayan bu şeyler? Mesela görmezden gelebilir miydi sağlıklı doğma şansına erişen insan, bu şansı yakalayamamış binlerce insanı? Ya da sırf kendine benzeyenlerden değil diye, yüzyıllarca savaşır mıydı karşısındakiyle milyonlarca insan, hem de ölümüne?Karşısındakinden tek nefret nedeni, bu şansdan dolayı farklı olmak olabilir miydi? Galiba biraz fazla abarttım. Sadece bir şans faktörü, yazı-tura atmak kadar basit bir gerekçe, bütün bunlara neden olmuş olamaz di mi? Evet evet, kesin benim bilmediğim bişeyler var.  Umarım sen benim bilmediğimi biliyorsundur. Ve umarım senin vicdanını rahatlatacak mantıklı cevapların vardır sevgili okur.



Share:

7 yorum:

  1. bilmediği birşeyler olduğunun farkında olmak bile, bütün bunların basit bir 'şans' faktörüyle açıklanamayacağının ispatı olamaz mı sevgili yazar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bilmediğim çok şey olduğunun farkındayım ve bu farkındalık beni, birçok insanın da birçok şeyi bilmiyor olabileceğine ve bu bilmediklerinin de farkında olamayabileceği sonucuna götürüyor sevgili adsız..

      Sil
    2. bilmediklerimizi hiçbir zaman bilemeyebiliriz. önemli olan neden bilemediğimizi bilebilmek değil midir nocturne kardeş.. (bir hesabım olsa da şu adsız ünvanından kurtulabilsem ama işte..)

      Sil
    3. kesinlikle doğru söylediniz, katılıyorum.. neden bilemediğimizi bilirsek, bilmeye yaklaşmış oluruz zaten.. ve düşünerek her şey bilinebilir bence, yeterki düşünebilelim..

      Sil
    4. kafka okur musunuz bilmem. kendisinin "öğretmenler genellikle öğrencilerinin kendilerine vermiş oldukları cevapları yeterli bulmazlar. oysa bir öğrenci öğretmeninin ona öğrettiklerinden daha fazlasını nereden bilebilir ki?" sorusuna cevap niteliğinde oldu dedikleriniz. işin sırrı düşünebilmekte.

      Sil
  2. güzel sorular sormuşsun yine nocturne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güzel yanıtlara çıkar umarım tüm sorularımız..

      Sil

Scroll To Top