28 Nisan 2013 Pazar

Gezilecek Yerler 6: Sahra Altı Afrika

      GEZİLECEK YERLER

      6 - Sahra Altı Afrika

      Bu günlük yazımı sahra altı Afrika'ya; sefil, hatta bazılarına göre lanetlenmiş topraklara ayırdım. Orası ki sömürgeye gelmiş yeni Avrupalıların sıtmadan kırıldığı; orası ki iç savaşlarla birbirini yok eden; orası ki her dini kutsal sayan. Aynı zamanda yerkürede insanoğlunun ayakları üstüne bastığı ilk yer.
      Şöyle bir harita çıkardım. Önce Angola'ya, Luanda Havaalanına ineceğiz. Heatrow dan çok planör kalkış pistlerini hatırlatıyor burası. 1 günlük konaklamadan sonra Kissama ulusal parkında kısa bir gezinti yapıp güneye ineceğiz. Kurak bir savanada ciple safariye çıkıyoruz. Ben bununla doymam diyorsanız biraz daha güneye inip Kalahari çölüne ve eğer uygun dönemde orada iseniz Okavango deltasına gidip doğanın kanununun nasıl işlediğine canlı şahit olabilirsiniz. Buradan da bir "U" çizerek lanetli topraklara, hem de vizesiz geçiş yapıyoruz.
Kalahari Çölü'nün ortasındaki kuraklıkta birden çoşan Okavango'nun yeşil mirası

      Burası Zambia. Ortalama yaşamın 40 yıl olduğu bir ülkede kimseyi rus ruletiyle korkutamazsınız. BM nin yardımıyla yaşayan, kasasında 243 dolar kaldı diye esprisi yapılan yer burası. İç savaştan ölme ihtimalinin HIV + liğinden daha yüksek oranda can aldığı ülke. Pulitzer ödüllü Jared Diamond'un antibiyotik olmadığı için sıtmadan ölen çocukları görüp ağladığı sağlık merkezinde gönüllü hekimlik yapıyoruz sınır tanımayanlar adına. Ve burada tüm dünya insanlarının belki sevinçlerinin ayrı olsa da acılarının aynı olduğunu anlıyoruz.
Zambia'nın korkunç fakirliğine bir örnek. Pek çok Hristiyan dernek yardımlarını Zambia'ya yönlendirmeye çalışsa da yüksek HIV+ liği ve yardımı döndürecek bir siyasi çemberi de olmadığı için açlıkla test ediliyor  bu insanlar. Resimde bir köy okulu değil, başkent Lusaka'da bir ilkokul görülmekte.

Zambia'nın doğasına bir örnek. Victoria Şelaleleri. 
      Parçalanan kalbimize biraz huzur dolsun diye tatilin son durağını Tanzanya olarak belirliyoruz. Burası nispeten iyi. Yeni gelişen şehirlerdeki inşaatlarda bizim ülkenin bayrağını dahi görebilirsiniz. 45 milyonluk nüfusu ile Afrika'da G.Afrika Cum. gibi öne çıkan bir ülke Tanzanya. İsteyenler için lükse(?) yakın otelleriyle Zanzibar Adası ya da Moritus iyi bir tatil mekanı olabilir. Tabi elektrikleri sık sık kesilen bu az yıldızlı otellerde yediğinize içtiğinize dikkat edin ki tatiliniz cırcır olmasın. Aynı zamanda kuzeyde Victoria Gölü'ne kıyısı var bu ülkenin. Bu tatlı su gölü tam bir cennet. İngiliz kraliçesinin adını alan Victoria Gölü, o bölge ekosistemi için altın değerinde. Afrika'ya has pek çok canlının göç yollarının başlangıç, bitiş ya da yol üstünde mola yeri olan bu gölün çevresinde BBC kameramanına rastlamadan gezinti yapamazsınız. Ciddi bir nüfus yoğunluğu olan bölge Tanzanya, Uganda ve Kenya'ya komşu. Dünyanın en büyük 2. tatlı su gölü konumunda. Bir de buna pek çok hayvanın göç yolu eklenince "karma" ortaya çıkıyor.

Solda çitaların, ortada zebraların, sağda zürafaların Afrika'daki yaşam alanı görülmekte. Açık renkler eski yerleşimlerini, koyu renkler ise zorunlu yeni yerleşimlerini göstermekte.
      Sadece Afrika'ya özgü pek çok canlının göç yolunda olan Victoria Gölü'nün korunması aslında bir insanlık sınavı. Çevre ülkeler fakirlikten kurtulmak adına bu muhteşem gölde aşırı balık avlamaya başlıyorlar. İnsan popülasyonunun aşırı artması ve balıkların da azalmasıyla aç kalan timsahlar insanlara saldırıyor. Tabi insanoğlu bu duruma en iyi bildiği tepkiyi gösteriyor. Daha fazla ölüm. Pek çok büyük kuruluş bu gölü insanların yaşam alanından kurtarmak gerektiğini belirtiyor. Peki ya orada yaşayanlar? Vakti zamanında Avrupa'da Tuna nehrinde, Çin'de Sarı nehirde, ABD de Missisippi de aynı kaderi paylaşmamış mıydı? Aynı olay geri kalmış bu ülke vatandaşlarına zorlu bir sınav haline getiriliyor. Ve belki de en acı soruyu sordurtuyor?
      "Yaşam alanlarımızı korumak için başka insanların ölmesine göz mü yummalıyız?"
      Seyahatinizi sonlandırmadan önce bir huzur bulamadıysanız Afrika'da tam olarak yapmanız gereken bir tatil yapmışsınızdır.
        Bizimle kalın, yeni yerleri keşfetmeye devam edelim...

Share:

5 yorum:

  1. sınır tanımayan hekimlerle mi gittin oralara io?

    YanıtlaSil
  2. gidemedim ama gitmek isterim howl

    YanıtlaSil
  3. giitn sandım gerçekten, çok inandırıcı yazmışsın

    YanıtlaSil
  4. bir çok afrika ülkesinde olmasına rağmen zambia'da iç savaş olmadı biliyorum ben. buna rağmen niye bu kadar geri kaldı ve niye orada iç savaş yaşanmadı?

    YanıtlaSil
  5. Ah Britanya, ne sömürdün be kardeşim!

    YanıtlaSil

Scroll To Top