3 Mayıs 2012 Perşembe

Hayat




HAYATA DAİR SAÇMALAMACALAR VOL5:

Hayat

Hayat nedir? Ne için yaşar insan? Ne ile mutlu olur? Neye üzülür?


        Bir arayıştır hayat. Çoğu zaman ne aradığını bilmeden sadece bir arayış. Bir eksiklik hisseder insan içinde ama neyin eksikliği olduğunu bilemez. Büyük bir boşlukla doğar insan. Bu boşluğu doldurmak için yaşar. Bazıları doldurur, bazıları bu boşlukla son bulur. Bazıları eksik kalan yanlarını hayatta iyi olduğu başka şeylerle doldurur. Çok basit bir havuz problemidir insan. Havuzun dibindeki musluk onu boşalttıkça yeni musluklar açmaya çalışır havuzunu dolduran. Bazen havuz tamamen boşalır. Bazen de taşar. Peki hayat nedir? Hayat sudur. Kapitalist bir reklam cümlesi olarak değil tabiki. İçinizdeki boşluğunuzu doldurduğunuz, yani havuzunuzu doldurduğunuz sudur hayat. Aslında her şeyle doldurabilmeli insan bu engin boşluğunu. Mesela sabah uyanınca, odanızın perdelerini açtığınızda masmavi gökyüzünde parlayan güneşi görüyorsanız, o güneşin ışıkları, o gökyüzünün maviliği akmalı içinizde boş kalan bir yerlere. Bu boşluğu dolduracak büyük olaylar beklememeli belki de hayattan. Küçük bir damla için bile açmalı içinin kapılarını belki de insan.
 

        Peki ne için yaşar insan? Şöyle soralım bu soruyu, hayatta en çok korkutan nedir insanı? Bir çoğumuzu ölüm korkutur. O zaman ölümsüzlük için yaşar insan. Hayatta kalıcı olabilmek, sonsuz olabilmek, yok olup gitmemek için yaşar insan. Bunun içindir aslında tüm çabası. Çocuk yapmak mesela en basiti. En azından birkaç kuşak hatırlanmak için değil midir? Zengin olmak. Paranla hayat satın almak için değil midir? Şiir yazmak, kitap yazmak, resim yapmak, bina yapmak, şarkı bestelemek, savaşmak... daha niceleri, bu hayatta iz bırakmak için değil midir? Bu izleri bırakan insanların bir çoğunu da ölürken, bırakılan izlerin anlaşılmama korkusu sarmamış mıdır?

        Ne ile mutlu olur, neye üzülür peki insan? İşte en zor soru bu aslında. İnsan bir genellemeye giremez burada. Her şeyle mutlu olabilir, her şeye de üzülebilir aslında. Kimimiz için sonsuz mutluluk kaynağı olabilen bir şey, kimimiz için üzüntü kaynağı olabilir. Bunun örneği o kadar çok ki. Buraya hiç birisini yazmayacağım. Yapmanız gereken tek şey, etrafınıza bakmak ve kendi hayatınızdan başka hayatların da var olduğunu farkedebilmek. Onların da üzüntüleri, sevinçleri, beklentileri, hayalleri olduğunu ve bunların sizinkilerden çok farklı olabileceğini anlayabilmek. Evet sevgili okur biraz can sıkıcı bir yazı oldu belki ama varlıktan önce anlam vardı. Anlamadan var olamayız.

İyi düşünmeler sevgili okur.

Share:

4 yorum:

  1. Muhteşem...

    YanıtlaSil
  2. Başka hayatlar kendi yaşamımızın yansımasından başka bir şey değil.

    YanıtlaSil

Scroll To Top