23 Haziran 2020 Salı

GEZİLECEK YERLER 7: ŞİLİ

Elden gitmeden gidin: Şili

Biraz uzaklara gidelim dedim. Yeni havalimanından Güney Amerika'ya gidiyoruz. İST- ANF arası girişi çıkışı 13-14 saatte alınabiliyor. Hep sevmişimdir. Yarıküre değiştirmek çok keyiflidir, aynısı Avustralya'da da oluyor, mevsim gidiyor bir anda. Mevsiminize göre değişir ama bahar başında gitmek mantıklıdır güneye.
Şili garip bir ülke. Allende'yi deviren paşa Pinochet'i ve bilirdim çocukken. Gitarıyla şarkılar yapan Victor Jara'nın ise sonu hiç iyi olmamıştır. Ülkenin bu halini görünce, dünyanın jandarmasına teslim olduğunu anlamamak için kör, sağır ve dilsiz olmak bile yeterli değil.
Ülkemizde garip bir şekilde hep 4 mevsimi yaşadığımızın havası atılmıştır. Aslında çoğu ülke yaşar 4 mevsimi, hatta bazıları aynı zamanlarda yaşar. Esasen Şili'de buna yakın bir ülkedir. Güneyi donarken, kuzeyinde Pasifik'e girersiniz. Atacama'da kurak, Santiago'da Akdeniz iklimi vardır. Belki fazla duymamışsınızdır ama zengin de bir ülkedir, iyi ihraç yapar, üstüne ciddi turist çekiyorlar ülkelerine. Haritada kılıç gibi incecik durduğuna kanmayın, büyüklük olarak ülkemizden az küçükler.
Bizim turumuz önce kuzeye, zorlu koşulları olan, enteresan bir bölgeye olacak. Yüksek rakımlı, kurak, yağmursuz bir bölgeye. Antofagasta'ya indikten sonra rakımı yükselteceğiz. Bu arada ciddi oksijen düşüklüğü olduğundan rehberler buna hazırlıklı. Öyle hacıya gider gibi 20 yıl sonra gitmeyi de düşünmeyin, cenazeniz 1 ayda gelir oradan! Yol boyu, Şili'nin nasıl kalkındığını anlayacaksınız. Dünya'nın en önemli bakır ihracatçılarından Şili. San Pedro'ya geldik. Burası, garip bi yer, tek katlı, ufacık, hafif yeşillikli, ama son yıllarda her taraftan turist yağdığından kalacak yerleri çok, koşullar iyi değil ne yazık ki. Bu merkezden sağa sola günlük-saatlik turlar yapılıyor. Muhahhak yapılması gereken El Tatio gayzerine gitmek. Onun dışında Ölüler vadisi de görmelik. Bu geziler Atacama içinde olan turlar.
El Tatio gayzerleri
Atacama, yüksek bi rakımda, bi sebepten ötürü yağış almıyor, toprakta tuz çoğalıyor, hava kuruyor ve ot dahi bitmiyor. Dünya'da bu şekilde çok az yağış alan Sahra, Gobi, dönemsel olarak Okavango, Arap yarımadası var ancak, bunlar arasında  bir deniz kıyısına en yakın olan Atacama. Buna benzer bir yer bir de Antartika'da var. Araştırmacılar, yüzey yapı özellikleri ve az yağış almasından dolayı burada Mars çalışmaları yürütüyor. Bir de, ekvatora yakın olması ve yağmur aşındırmasından korunduğu için çok sayıda meteor toplanmış.
Sonrasında rotamıza güneye çeviriyoruz. Patagonya olarak anılan bölge her ne kadar Arjantin ve Şili'nin güney ucu olsa da, turist çeken kısım Şili tarafında çünkü bu bölgede Valdivian yağmur ormanları bulunmakta. Burası ülkemizde bilinmemekle birlikte, kendine has ekosistemi, buraya özgü canlıları ve boylamına göre değişen bitki örtüsü ile çok farklı bir yer. Kuzey-güney hattında uzanan, batısında okyanus, doğusunda And Dağları bulunan dar bir kıyı şeridi olan bu bölge, Şili hükümeti tarafından korunan bölgede kasım-şubat döneminde olan yaz aylarında ortalama sıcaklık 15 dereceyi bulduğundan makul bir seyahat rotası aslında.

Valdivian yağmur ormanları
Kuzay-güney hattı en uzun olan yağmur ormanı olduğundan, bitki örtüsündeki değişim de muazzam burada. Kuzeyi Akdeniz, ortası tropik, güneyi seyrek-kısa boylu bir bitki örtüsü. Pek çok noktası milli park ilan edilen yerlerde turlara katılmak mümkün. Queulat Park veya Cerro Castillo'ya gidilebilir. Buna artık ekoturizm deniyor. Her gün rağbetin yükseldiği, ısıl işlem görmemiş doğa arıyorumcular için birebir destinasyonlar. 
Devamında Şili'nin güney ucundan dünyanın diğer kutbuna gemi ile gidilebilir. Ülkemizde de bir süredir Antartika Bilim Seferleri yapılıyor, turistik gezi için şimdilik erken gibi. Buranın devamında Antartika'ya geçiş yapılabilir ancak bu başka bir yazımızın konusu.
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

Scroll To Top