10 Kasım 2013 Pazar

Doç. Dr. Ohannesburg Strikes Back: Doçentlik Tezimden Esintiler - Psödoefedrin


Sinüzitlinin En İyi Dostu Mendildir (Ayrıca Yatak Başında Duran Bir Rulo Tuvalet Kağıdı da Kötü Gün Dostudur)

2-3 yıldır sinüzitten müzdaripim,artık kronikleşti. Kış ayları ve rüzgarlı havalar benim için tam bir kabus. Uzun saçlarımın katili sinüzit için en etkili tedavi antibiyotik, steroitli burun spreyi ve burun akıntısını gideren psödoefedrin(α1-adrenerjik reseptör agonisti yani damarlar üzerinde adrenaline benzer etkiler oluşturan madde şeklinde özetleyebiliriz, burundaki damarları daraltıp daha az salgı çıkmasına neden oluyor) içeren ilaçların kombinasyonundan oluşuyor. Fazla antibiyotik kullanmak istemediğimden, bazen sadece burun akıntımı kontrol etmesi için Clarinase, Sudafed gibi psödoefedrin içeren ilaçları kullanmayı tercih ediyorum. Genelde clarinase kullandığım halde dün hayatımda çılgınca bir değişiklik yapıp (ne kadar heyecanlı bir yaşamım olduğunu buradan anlayabilirsiniz) Sudafed alayım dedim.



Eczaneye gittiğimde ise bu ilacın ancak doktor raporuyla verilebildiğini öğrendim. Yani clarinase (psödoefedrin+loratadin) reçeteye tabii değil ama sudafed(psödoefedrin) reçeteye tabiiymiş. Nedenini eczacı bey de bilmiyormuş.

Eczacılık... Gerçekten Güzel Meslek...


Eve geldim araştırdım sonuç şu: Psödoefedrin, yapısal-kimyasal benzerliğinden dolayı Methamphetamine(doping maddesi, şu ünlü dizi Breaking Bad'de lafı bolca geçen yasaklı madde) yapımında kullanılıyormuş ama yanına loratadin veya NSAID(ağrı kesici-anti inflamatuar) gibi bir madde eklenince bu yapılamıyormuş. Bunun için saf olarak psödoefedrin içeren ürünler için reçete lazımken yanında başka maddeler eklenmiş şekilde satılan ilaçlar için reçete gerekmiyormuş.


Konu Hap-Map Olunca Bu Klişe Fotoğrafı Kullanmadan Edemedim. Hurriyet.com'a Selam Ederim.

Bundan dolayı firmalar etkisi daha az-kısa olsa da fenilefrin(Pheniylephrine) gibi alternatif kimyasallara yönelmişler. Hatta Sudafed pazar payını kaybetmemek için psödefedrin yerine fenilefrin kullandığı "Sudafed PE"'yi piyasaya çıkarmış. Bu ürün Türkiye'de bulunmuyor fakat zaten Theraflu gibi sıkça kullanılan semptomatik grip ilaçlarında da psödoefedrin yerine fenilefrin kullanılıyor.

ABD Psödoefedrine Savaş Açtıktan Sonra Firmalar Fenilefrin'e Yöneldi


Ayrıca psödoefedrin kendi başına alındığında bile doping etkisi yapabiliyor. Hatta 2010 Sydney Olimpiyatları'nda Romen jimnastikçi Andreea Răducan, takım doktorunun verdiği psödoefedrin içeren 2 adet soğuk algınlığı hapını aldıktan sonra verdiği idrar örneğinde yasaklı maddenin çıkması üzerine altın madalyası elinden alınmış ve bundan dolayı Romanya Olimpiyat Komitesi Başkanı istifa etmek zorunda kalmış.



Kaynaklar:
1.http://www.wada-ama.org/Documents/World_Anti-Doping_Program/WADP-Prohibited-list/WADA_Additional_Info_Pseudoephedrine_2010_EN.pdf
2.http://www.sudafed.com/products/adult/sinus-pressure-pain/sudafed-pe-pressure-pain
3.http://reason.com/blog/2006/12/24/man-arrested-for-allergies

Share:

1 yorum:

Scroll To Top