1 Nisan 2020 Çarşamba

Alternatif Sansür Önerileri



Yukarıdaki haberi okuduktan sonra, Sigmund Freud'un purosunu tüttürürken, yanındakilerin imalı bakışlarına karşı söylediği "Bazen bir puro sadece bir purodur." sözünü anımsadım. Bu sözden, bazı cisimlerin cinsel çağrışımları olsa da bunlara kullanım amaçlarından başka anlam yüklememek gerektiğini anlıyorum. Puro ince uzundur, ağza girer, özü içe çekilir, keyif verir ama o an Freud'a göre bu sadece purodur, yanındakilere göre ise penisin veya memenin (kim bilir başka nelerin?) bir simgesi olabilir. Burada Freud'u anlamak için Freud'un beyanını mı göz önünde bulundurmalıyız yoksa o an odadaki diğer kişilerin yorumlarını mı? İnsan kendi hakikatine kendisi mi ulaşır yoksa bu hakikat bir diğer kişi tarafından da ortaya çıkartılabilir mi?  

Bu soruyu bir kenara bırakıp devam edelim. "Puronun bazen sadece bir puro" olduğunu söyleyebiliyorsak "Puronun sadece bir puro OLMADIĞI" anlar da mevcut olsa gerek. Fallus benzeri objelerin cinsel dürtüleri uyaran çağrışımları olabilir. Güçlü çağrışımlar yapan haz nesneleri, reklam şirketleri tarafından, hedef kitlede ürün satışını artırmak amacıyla kullanılabilir. RTÜK bu konuyu "Ahlak bozma" ekseninde değerlendiriyor gibi.

 Ancak Freud'un da dediği gibi ekranda gördüğümüz ya sadece bir dondurmadan ibaretse... Cinsel çağrışımlar, reklamları izleyen bazı kişilerin öznel yorumlarıysa... Ahlak yalnızca cinsellikle mi ilgili? Ahlak sınırlarını kim belirliyor? Sınırı nereden çekmemiz gerekiyor? Bunları tartışmakta yarar var.

Aşağıda, cinsel çağrışımı olabilecek nesneleri pazarlayan bazı alternatif reklamları paylaşıyorum. 



Buradaki kadın, siyah bir dondurma çubuğunu hazla emiyor. RTÜK'e göre sansürü hak ediyor.







Bu kişi pembe küçük bir çubuğu tutarken alay edercesine gülümsüyor. Ne demek, nereye varmak istiyor?! Sansürü koydum!










Gücün simgesi, keskin hatları olan bir erkek arabası. Vites denilen siyah kalın çubukla güç ayarlanabiliyor. Vitesi göstermemek lazım! 








Bir eliyle uzun ince bir çikolata tutan kadın, diğer eliyle "Beş karış" diyor. Ahlakınızı koruyorum, sansürü basıyorum! Patreon hesabımıza üye olarak teşekkür edebilirsiniz.








Bu masum bakışlar dudağa değdirilen bir ruj için mi? Amacınız ne sizin ya!? Bizi kandıramazsın Guerlain. Sana 3 ay sansür yazıyorum kafanı toplarsın.








Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

Scroll To Top